Avstrija
Članstvo v EU: 1995
Glavno mesto: Dunaj
Celotna površina: 83 870 km²
Prebivalstvo: 8,3 milijona
Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1995

Na zahodnem in južnem delu države se raztezajo Alpe, na vzhodu Podonavje, kjer leži tudi Dunaj.

Avstrija je bila pred prvo svetovno vojno središče habsburškega cesarstva, ki je dolga stoletja obsegalo večino srednje Evrope. Danes je Avstrija zvezna republika devetih dežel.

Na Dunaju imajo sedež številne mednarodne organizacije, denimo Sekretariat Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Mednarodna agencija za atomsko energijo in Organizacija izvoznic nafte.

Avstrijski parlament je dvodomen. Državni zbor (Nationalrat) ima 183 poslancev, ki jih na neposrednih volitvah izvolijo za pet let. Zgornji dom je zvezni svet (Bundesrat) z 62 predstavniki vseh deželnih zborov, ki imajo štiriletni ali šestletni mandat.

Avstrija se ponaša z bogato kulturno dediščino. Med skladatelji ima posebno mesto Wolfgang Amadeus Mozart, zelo je priljubljena tudi glasba Franza Schuberta. Področje humanistike sta zaznamovala Sigmund Freud, katerega dela še naprej burijo duhove, in Ludwig Wittgenstein, eden najpomembnejših filozofov 20. stoletja. V slikarstvu zbujajo občudovanje dela Gustava Klimta z začetka 20. stoletja.

Avstrijsko gospodarstvo temelji na industriji in kmetijstvu, pomemben vir prihodkov je tudi turizem.

Avstrijski kuhinji sta prinesla mednarodni sloves dunajski zrezek in jabolčni štrudelj.

VIR: Evropska Unija