Bolgarija
Članstvo v EU: 2007
Glavno mesto: Sofija
Celotna površina: 111 910 km²
Prebivalstvo: 7,6 milijona
Denarna enota: bolgarski lev (лв)
Schengensko območje: Ni članica schengenskega območja

Bolgarija, ki leži v osrčju Balkana, je pokrajinsko zelo razgibana: na severu se razprostira podonavsko nižavje, na jugu se dvigujejo hribi in visoke planote, na vzhodu je Črno morje, ki na svojo obalo vse leto vabi turiste.

Bolgarija je bila ustanovljena leta 681 in je ena najstarejših držav Evrope. Njeno zgodovino je zaznamovala bližina evropske meje z Azijo. Približno 85 % prebivalcev je pravoslavne vere, 13 % je muslimanov. Okrog 10 % je Turkov in 3 % Romov. Tudi v bolgarski kuhinji je čutiti vpliv vzhoda in zahoda. Najbolj znana bolgarska jed je gotovo jogurt, ki slovi po tem, da njegovo redno uživanje prinaša dolgo življenje.

Bolgarska narodna skupščina (enodomni parlament) ima 240 poslancev, ki jih volijo na štiri leta.

Bolgarija izvaža predvsem izdelke lahke industrije ter hrano in vina, ki se uspešno uveljavljajo na evropskih trgih.

Ljubitelji ljudske glasbe zagotovo poznajo številne bolgarske glasbenike. Bolgarsko ljudsko pesem so posneli na zlato gramofonsko ploščo, ki jo je NASA s sondo Voyager poslala v vesolje. Med znane Bolgare se uvrščajo filozofinja Julija Kristeva, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1981 Elias Canetti ter ustvarjalec nenavadnih zunanjih skulptur Kristo Javačev–Christo.

VIR: Evropska Unija