Češka
Članstvo v EU: 2004
Glavno mesto: Praga
Celotna površina: 78 866 km²
Prebivalstvo: 10,5 milijona
Denarna enota: češka krona (Kč
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 2007

Češka se je osamosvojila januarja 1993, ko je Češkoslovaška razpadla na svoji dve ustanovni republiki. Češkoslovaška je bila do druge svetovne vojne med desetimi najbolj industrializiranimi državami na svetu in edina država v srednji Evropi, ki je ohranila demokratično ureditev do leta 1938.

Več kot 1000 let staro češko glavno mesto Praga je prava zakladnica zgodovinskih arhitekturnih slogov in priljubljena snemalna lokacija mnogih mednarodnih filmskih režiserjev.

Industrijska proizvodnja je še vedno glavna gospodarska dejavnost, zlasti izdelava avtomobilov, strojnega orodja in strojev. Na Moravskem (vzhodni del Češke) sta pomembni panogi železarstvo in jeklarstvo. Glavne poljščine so koruza, sladkorna pesa, krompir, pšenica, ječmen in rž.

Približno 95 % dežele pokrivajo hribi in gore – popolno okolje za smučanje, gorsko kolesarjenje in planinarjenje. V prostranih gozdovih najdemo divjega prašiča in lisico.

Na Češkem izdelujejo svetovno znana piva, med njimi tudi priljubljeno pivo pilsner. Vinsko trto gojijo na jugu Moravske in v nekaterih delih zahodne Češke. Na Češkem imajo tudi več kot 900 naravnih izvirov mineralne vode, kar je svetovni rekord. V tradicionalni kuhinji so pogosti knedlíky , cmoki iz krompirja ali kruha.

Znani Čehi so Alfons Mucha, predstavnik stila art nouveau, skladatelja Antonin Dvoržak in Bedřich Smetana, pisatelja Milan Kundera in Franz Kafka ter maratonski tekač Emil Zátopek.

VIR: Evropska Unija