Ciper
Članstvo v EU: 2004
Glavno mesto: Nikozija
Celotna površina: 9 250 km²
Prebivalstvo: 0,8 milijona
Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 2008 (€)
Schengensko območje: Ni članica schengenskega območja

Otoška država Ciper je največji otok v vzhodnem Sredozemskem morju. Leži južno od Turčije. Osrednji gorski verigi sta Kirenijsko hribovje na severu in Troodos v srednjem in jugozahodnem delu otoka, med njima se razprostira rodovitna ravnina Mesaoria.

Ciper je starodavno križišče poti med Evropo, Azijo in Afriko, kjer so se menjavale civilizacije, kar dokazujejo številne sledi: rimska gledališča in vile, bizantinske cerkve in samostani, gradovi križarjev, otomanske mošeje in prazgodovinske naselbine.

Glavne gospodarske panoge so turizem, izvoz tekstilnih in obrtnih izdelkov ter trgovski ladijski promet. Domača obrt obsega vezenine ter lončarske in bakrene izdelke.

Tradicionalne lokalne jedi so med drugim meze, tj. samostojna jed iz več različnih prigrizkov, sir halumi in žganje zivania.

Republika Ciper je pridobila neodvisnost od Britanije leta 1960. Tri leta pozneje je izbruhnilo nasilje med turško in grško ciprsko skupnostjo. Otok je dejansko razdeljen od leta 1974, tj. od državnega udara proti ciprskemu predsedniku Makariosu, ki ga je podprla vojaška hunta v Grčiji, in kasnejših posredovanj turške vojske. Kljub številnim prizadevanjem za ponovno združitev države ta ostaja razdeljena do današnjega dne.

Ciper slovi kot otok Afrodite, boginje ljubezni in lepote, ki naj bi se po izročilu rodila na njem.

V sodobni književnosti sta najbolj znani imeni Kostas Montis (pesnik in pisatelj) in Demetris Th. Gotsis (pisatelj), medtem ko sta v svetu uveljavljena ciprska glasbenika Evagoras Karageorgis in Marios Tokas.

VIR: Evropska Unija