Danska
Članstvo v EU: 1973
Glavno mesto: København
Celotna površina: 43 094 km²
Prebivalstvo: 5,5 milijona
Denarna enota: danska krona (kr.)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1996

Danska obsega polotok Jutlandijo (Jylland) in kakih 400 poimenovanih otokov. Poseljenih jih je 82, največja med njimi sta Fyn in Sjælland.

Na Danskem sta zelo pomembna ribištvo in pomorstvo. Glavne industrijske panoge so živilska, kemična in strojna industrija, kovinski izdelki, elektronska in transportna oprema, pivo ter papirna in lesna industrija. Pomembna gospodarska dejavnost je tudi turizem.

Med osmim in enajstim stoletjem je bila Danska tako kot Norveška in Švedska znana predvsem po Vikingih, ki so na svojih bojnih pohodih osvajali in napadali ozemlja ter trgovali po vsej Evropi. Današnji Danci se ponašajo s svojo socialno državo in sistemom socialne zaščite za vsakogar.

Danska je ustavna monarhija, ki jo zdaj ureja ustava iz leta 1953. V enodomnem parlamentu (folketing) sedi 179 izvoljenih poslancev.

Znani Danci so pripovednik Hans Christian Andersen, pisateljica Karen Blixen in oblikovalec Arne Jacobsen. S filmskim režiserjem Larsom von Trierjem si je mednarodni sloves pridobila tudi danska kinematografija.

Med danske specialitete štejemo obložene kruhke smørrebrød , kuhan ali karameliziran krompir, kuhano rdeče zelje, pečeno svinino ali pečeno raco.

VIR: Evropska Unija