Grčija
Članstvo v EU: 1981
Glavno mesto: Atene
Celotna površina: 131 957 km²
Prebivalstvo: 11,2 milijona
Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 2001 (€)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1992

Grčija leži v jugovzhodni Evropi v bližini stičišča Evrope in Azije in je najjužnejši del Balkanskega polotoka. Njeno ozemlje obsega več kot 2 000 otokov v Egejskem in Jonskem morju, vendar jih je poseljenih samo kakih 165. Najvišji vrh države je gora Olimp.

Grčija je ena od zibelk evropske civilizacije. Starogrški misleci so s svojim delom pripomogli k napredku v filozofiji, medicini, matematiki in astronomiji. Grške mestne države so bile prve demokratične oblike vladanja. Zgodovinska in kulturna dediščina Grčije odmeva tudi v književnosti, umetnosti, filozofiji in politiki sodobnega sveta.

Sodobna Grčija je republika, ki jo ureja ustava iz leta 1975. Enodomni parlament ima 300 poslancev, ki jih izvolijo za štiri leta. Država je razdeljena na 13 upravnih regij.

Več kot 50 % grške industrije je v širšem območju Aten, glavne gospodarske panoge države pa so kmetijstvo, turizem, gradbeništvo in ladijski promet.

Med znanimi sodobnimi Grki so režiser Costa Gavras, Nobelov nagrajenec Odysseus Elitis in skladatelj Mikis Theodorakis.

V grški kuhinji prevladuje kozje in ovčje meso, priljubljene so tudi ribje jedi. Značilnemu okusu grške hrane doda svoje tudi oljčno olje, ki ga pridelujejo v velikih količinah.

VIR: Evropska Unija