Nizozemska
Članstvo v EU: ustanovna članica (1952)
Glavno mesto: Amsterdam
Celotna površina: 41 526 km²
Prebivalstvo: 16,4 milijona
Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1985

Nizozemska je izrazito nižinska dežela. Četrtina ozemlja leži na ravni morske gladine ali pod njo. Marsikje so se pred poplavami zavarovali z nasipi, velik del kopnega so iztrgali morju, nazadnje Flevolandski polder.

Nizozemski parlament (Staten General) je dvodomen. V zgornjem domu je 75 posredno izvoljenih članov z omejenimi pooblastili, v spodnjem domu sedijo neposredno izvoljeni poslanci. Oba doma imata štiriletni mandat. Zaradi številnosti političnih strank vse vlade sestavljajo koalicije.

V gospodarstvu prevladujejo živilska in kemična industrija, rafinerija nafte ter električni in elektronski stroji. Nizozemska ima tudi živahen kmetijski sektor ter je znana po rastlinah in rezanemu cvetju. Rotterdam je najprometnejše evropsko pristanišče s širnim zaledjem, ki sega vse do Nemčije in srednje Evrope.

Nizozemska je domovina velikih umetnikov: holandskih mojstrov iz 17. stoletja, kot so Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer in Jan Steen, ter velikih slikarjev iz 19. in 20. stoletja Vincenta van Gogha in Pieta Mondriana.

Med znane nizozemske specialitete sodijo surovi slaniki, prekajena jegulja in grahova juha ter seveda znamenita sira edamec in gauda.

VIR: Evropska Unija