Poljska
Članstvo v EU: 2004
Glavno mesto: Varšava
Celotna površina: 312 679 km²
Prebivalstvo: 38,1 milijona
Denarna enota: zlot (zł)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 2007

Poljska sega na severu do Baltskega morja in je pretežno nižinska, njeno južno mejo pa zaznamujejo Karpati (s pogorjem Tatre vred). Mazurija je dežela jezer in priljubljena izletniška točka tudi za tuje obiskovalce.

Poljska država je nastala pred več kot tisoč leti. V 16. stoletju je bila ena najmogočnejših evropskih držav. Poljski kralj Jan III. Sobieski je z zmago v bitki pri Dunaju leta 1683 razbil turško obleganje Dunaja in zahodno Evropo rešil pred turškim vdorom.

Poljska ima precejšnje rudno bogastvo, med drugim tam pridobivajo železo, cink, baker in kameno sol. Nekdanji rudnik soli v Wieliczki, zgrajen v 13. stoletju, je zdaj turistični spomenik s podzemnim zdraviliščem, kavarno in kapelo ter gledališkimi prireditvami. Vse v njem, od stopnic do luči, je izdelano iz soli.

Sedanja poljska ustava je iz leta 1997. Predsednika republike izvolijo na splošnih volitvah za pet let. Volitve v spodnji dom (sejm) in senat so neposredne, 460 poslancev prvega in 100 poslancev drugega izvolijo neposredno po proporcionalnem sistemu za štiri leta.

Poljske narodne jedi so pesna juha, zeljni zvitki (zeljni listi z nadevom iz mesa in riža) in pierogi (blazinice iz testa, polnjene na primer z zeljem in gobami).

Znani Poljaki so astronom Kopernik, skladatelj Chopin, znanstvenica Marie Curie-Sklodowska, režiserja Roman Polanski in Krzysztof Kieslowski ter papež Janez Pavel II.

VIR: Evropska Unija