Portugalska
Članstvo v EU: 1986
Glavno mesto: Lizbona
Celotna površina: 92 072 km²
Prebivalstvo: 10,6 milijona
Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1991

Portugalska je dežela pomorščakov in raziskovalcev morij. Leži na atlantski strani Iberskega polotoka. Portugalska zgodovina je vtisnila neizbrisen pečat njeni kulturi: v arhitekturi in umetnosti je prepoznaven mavrski in orientalski vpliv.

Na Portugalskem so se v tri tisoč letih izmenjale številne civilizacije in zaznamovale deželo: Feničani, Grki, Kelti, Kartažani, Rimljani in Arabci. V 15. stoletju so neustrašni pomorščaki pod vodstvom Vasca da Game odkrili nova ozemlja in Portugalska se je razširila v čezmorski imperij. Univerza v Coimbri, ki so jo ustanovili leta 1290, je med najstarejšimi v Evropi.

Predsednika volijo na splošnih volitvah za pet let, njegova pooblastila so omejena. Parlament ima 230 poslancev s štiriletnim mandatom.

Med umetniki je bilo vedno veliko Portugalcev, znana pesnika sta na primer Luís de Camões in Fernando Pessoa. Ustvarjalnost lahko najdemo tudi v nastopih mednarodno uveljavljenega nogometnega igralca Cristiana Ronalda.

Vsako leto junija povsod po Portugalskem praznujejo tri svetnike, imenovane Santos Populares (ljudski svetniki). Stalnice teh praznovanj so ljudski plesi in glasba, zlasti tradicionalno melanholični fado .

Vsaka portugalska regija ima svoje tipične jedi, ki jih pripravljajo z različnimi vrstami mesa in morske hrane. Portugalska je znana predvsem po polenovki, ki jo znajo pripraviti na sto načinov.

VIR: Evropska Unija