Romunija
Članstvo v EU: 2007
Glavno mesto: Bukarešta
Celotna površina: 237 500 km²
Prebivalstvo: 21,5 milijona
Denarna enota: romunski lej
Schengensko območje: Ni članica schengenskega območja

Romunija leži na jugovzhodu Evrope. Na severu je gorata, za južni del pa je značilna širna dolina Donave. V bližini Črnega morja se Donava razširi v delto, ki je naravni rezervat za neštete domače ptice in ptice selivke.

Romunski parlament ima dva doma: senat (Senat) in poslansko zbornico (Camera Deputaţilor). Volitve v oba doma so vsaka štiri leta.

Prebivalstvo sestavlja 90% Romunov in 7 % Madžarov. Romunščina tako kot nekateri južnoevropski jeziki izhaja neposredno iz latinščine, od drugih romanskih dežel pa jo ločijo slovanske dežele. Romunija ima precejšnje naravno bogastvo – nafto, zemeljski plin, premog, železo, baker in boksit. Glavne industrijske panoge so kovinsko predelovalna, petrokemična in strojna industrija.

Romunske specialitete so meso na žaru, sarmale (zeljni listi, polnjeni z mesom), svinjska obara s česnom in čebulo ter krofi, polnjeni s smetano in sirom.

Zamisel za znano zgodbo o Drakuli izvira iz življenja romunskega kneza iz 15. stoletja Vlada Drakule in njegovega sina, o katerem je šel glas, da zajete vojne ujetnike nasadi na kol. Med svetovno znane Romune sodijo pisatelj Eugene Ionesco, telovadka Nadia Comaneci in skladatelj George Enescu.

VIR: Evropska Unija