Španija
Članstvo v EU: 1986
Glavno mesto: Madrid
Celotna površina: 504 782 km²
Prebivalstvo: 45,8 milijona
Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1991

Celinski del Španije pokrivajo visoke planote in gorovja, kot so Pireneji in Sierra Nevada. Z njih teče več velikih rek, na primer Ebro, Duero, Tajo in Guadalquivir. V Sredozemskem morju so še Balearsko otočje pred špansko obalo in samostojni Kanarski otoki pred afriško.

Španija je ustavna monarhija z dednim nasledstvom, parlament (Cortes) je dvodomen. Ustava iz leta 1978 varuje jezikovno in kulturno pestrost združene Španije. Država je razdeljena na 17 avtonomnih skupnosti (regij), ki vse neposredno volijo svoje organe. V Kataloniji, Baskiji in Galiciji imajo poleg španščine (imenovane tudi kastiljščina) uradno veljavo še regionalni jeziki.

V Španiji sta močna zlasti storitveni sektor in industrijska proizvodnja, dohodek prinašata tudi kmetijstvo (predvsem sadje in zelenjava, oljčno olje in vino) in turizem.

Španija ima bogato slikarsko dediščino z Velázquezom v 17. stoletju, Goyo v 18. in 19. stoletju ter Picassom, Dalijem in Mirojem v 20. stoletju. Cervantesov Don Kihot je eden od mejnikov sodobne evropske književnosti, medtem ko španski flamenko poznajo vsi ljubitelji glasbe in plesa. Mednarodno priznanje so osvojili tudi filmski režiserji Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar in Luis Buñuel.

Španska kuhinja slovi po paelli (rižota s piščancem, morskimi sadeži in zelenjavo), tortilli (omleta s krompirjem) in sangriji (pijača iz vina z dodanim sadjem).

VIR: Evropska Unija