Švedska
Članstvo v EU: 1995
Glavno mesto: Stockholm
Celotna površina: 449 964 km²
Prebivalstvo: 9,2 milijona
Denarna enota: švedska krona (kr)
Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1996

Švedska je po prebivalstvu največja skandinavska država. Od Norveške jo na zahodu loči gorska veriga, na severu Baltskega morja pa si s Finsko delita Botnijski zaliv.

Južni del države je pretežno poljedelski, proti severu pa postaja dežela čedalje bolj gozdnata. Za južni del Švedske je značilna tudi večja naseljenost z največjo gostoto v dolini jezera Mälaren in pokrajini Öresund.

Parlament (riksdag) je leta 1971 postal enodomen. Ima 349 poslancev, ki jih izvolijo po proporcionalnem sistemu za štiri leta.

Na Švedskem živi še najmanj 17 000 avtohtonih Laponcev (Samov) – ta skupnost največ prihodka ustvari s severnimi jeleni. Na Švedskem živi tudi nekoliko manjša finska manjšina.

Švedska izvaža avtomobile, izdelke strojne industrije, jeklo, elektronske naprave, komunikacijsko opremo in izdelke iz papirja.

Šveda Mauritz Stiller in Victor Sjöström sta bila pionirja zgodnje kinematografije, pozneje so si režiser Ingmar Bergman in igralke Greta Garbo, Ingrid Bergman in Anita Ekberg sloves ustvarili na tujem. Švedsko glasbo mnogi povezujejo z uspešno pop zasedbo Abba iz 70. let prejšnjega stoletja.

Med švedskimi jedmi slovijo Smorgåsbord (slastni narezki in prigrizki), baltski slanik, grahova juha in palačinke.

VIR: Evropska Unija