Združeno kraljestvo Izstop iz EU 31.1.2020
Članstvo v EU: 1973
Glavno mesto: London
Celotna površina: 244 820 km²
Prebivalstvo: 61,7 milijona
Denarna enota: britanski funt (£)
Schengensko območje: Ni članica schengenskega območja

31.1. 2020 je Združeno kraljestvo izstopilo iz EU.
Združeno kraljestvo je edina država članica, ki je zapustila EU po 47 letih.

Brexit je kombinacija besed “British” in “exit”, ki se nanašata na odločitev Združenega kraljestva na referendumu 23. junija 2016, da zapusti Evropsko unijo (EU). Brexit se je zgodil 31. januarja 2020 ob 23. uri po Greenwichu.

Združeno kraljestvo sestavljajo Anglija, Wales, Škotska (vsi skupaj so Velika Britanija) ter Severna Irska. Geografsko je Združeno kraljestvo zelo razgibano, v njem najdemo obalne pečine, nižine in višavja ter ob škotski obali številne otoke. Najvišja gora je Ben Nevis na Škotskem, ki meri 1 344m.

Združeno kraljestvo je ustavna monarhija in parlamentarna demokracija. Najpomembnejši je spodnji dom parlamenta s 646 poslanci, ki jih izvolijo na splošnih volitvah. V zgornjem domu ali lordski zbornici sedi okoli 700 predstavnikov plemstva (z dednim ali dosmrtnim plemiškim nazivom) in škofov. Škotski parlament v Edinburghu ima precejšnja lokalna pooblastila, medtem ko so pristojnosti valižanske skupščine v Cardiffu bolj omejene, vendar vseeno lahko sprejema zakone na določenih področjih.

Angležev je več kot 80 % prebivalcev, Škotov skoraj 10 %, Valižanov in Ircev preostali odstotek. V Združenem kraljestvu živijo tudi razne etnične skupnosti, predvsem priseljenci iz nekdanjih kolonij v Karibih, Indiji, Pakistanu, Bangladešu in Afriki.

V gospodarstvu, ki je med najmočnejšimi v EU, vse bolj prevladujejo storitvene dejavnosti, industrijsko pa so še vedno pomembna področja visoke tehnologije in nekatera druga. City of London je svetovno finančno središče.

Združeno kraljestvo je domovina industrijske revolucije ter mnogih velikih znanstvenikov, med njimi Isaaca Newtona in Charlesa Darwina. Adam Smith, oče sodobne ekonomije, je bil Škot. Angleška književnost je dala številne pesnike, dramatike, esejiste in pisatelje od Geoffreyja Chaucerja, Shakespearja in njegovih sodobnikov do sodobnih ustvarjalcev.

V Združenem kraljestvu lahko obiskovalce premamijo številne regionalne in tradicionalne specialitete. Na Škotskem lahko poskusite Arbroath smokies (lahko kuhano dimljeno vahnjo), na Severnem Irskem pa lahko dan začnete z Ulster fry (ulstrskim cvrtjem iz slanine, jajc, klobase, postreženim s krompirjevim kruhom in kruhki iz sode bikarbone). Tradicionalna valižanska specialiteta so posebni kolački (laverbead) iz morskih alg in ovsene kaše, ocvrti in postreženi z jajci, slanino in školjkami srčankami. V severnem delu Anglije pa tradicionalno jedo enolončnico iz Lancashirea, ki jo pripravijo z jagnjetino ali govedino, krompirjem in čebulo.

VIR: Evropska Unija