Nasveti za učenje


Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

Preverjanje znanja pred obravnavo novih učnih vsebin je namenjeno ugotavljanju učenčevega predznanja.

Učite se zvečer!

Če se boste učili uro-dve pred spanjem si boste veliko zapolnili, ker bodo vaši možgani med spanjem “premlevali” snov!

Prostor

Izberi si tih-miren prostor in si prižgi uspavanke za dojenčke-daj po tiho in vso snov preberi. Starši naj ti medtem ali potem napišejo nekaj nalog iz te snovi in nato tudi preverijo.

Recepti za gimnazijce

Čeprav si to že velikokrat slišal boš na koncu spoznal, da je sprotno učenje in redno pisanje domačih nalog najboljša pot do uspeha.

Odpadki mimo koša

Ko je okoli koša in vašega prostora vse očiščeno in učilnica pospravljena, takrat jo lahko zapustite.

Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

V prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju osnovne šole se splošni uspeh učenca ne določi.

Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

Učenci lahko pišejo pisne izdelke, namenjene ocenjevanju znanja, največ dvakrat v tednu in enkrat na dan. O datumu pisanja pisnega izdelka morajo biti učenci seznanjeni vsaj 7 dni prej.

Kako se učiš z miselnim vzorcom

Naredi miselni vzorec in se ga nauči na pamet. Potem pa še enkrat nariši miselni vzorec, kot si si ga zapomnil.

Koncentracija

Poglej, najprej se lepo skoncentriraj in začni brati snov. Če ti kaj ne gre, pa si večkrat preberi tekst.

Dobro učenje

Najbolje je, da se učiš vedno v enaki sobi in ob primerni temperaturi

Pravilo je eno samo

NIKOLI SE NIČESAR NE UČI NA PAMET. Ko besedilo prebereš si ga poskusiš zapomniti po svoje. Oblikuj si svoje stavke!! Veliko uspehov! :)

Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

Pri predmetih, za katere je s predmetnikom določena največ ena ura tedensko, se lahko učenčevo znanje v vsakem ocenjevalnem obdobju oceni samo enkrat.

Prehranjevalna veriga

Prehranjevalno verigo je dobro upoštevati:Zjutraj moramo jesti malico in zajtrk. Popoldne manši obrok,dopoldne kosilo in zvečer še večerjo.

pa še pregovor:
zjutraj jej kot kralj,
popoldne kot gospod,
zvečer pa kot berač

Kako se vedem pri pouku?

Pri pouku moraš poslušati sodelovati sedeti pravilno na stolu!

Uči se

Najpreprostejši nasvet ki ti ga lahko dam je uči se.

Dihanje

Med učenjem občasno 10-krat GLOBOKO VDIHNI. Več nasvetov v programu Schoolgrad 2.0

Zdrava hrana

Moramo jesti zdravo hrano. To je zelenjava in sadje. Tako se bomo boljše počutili in učili

Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

Pri ocenjevanju znanja učencev mora biti zagotovljena javnost ocenjevanja.

Kako si najbolje zapomnim?

O snovi se pogovarjam skupaj s sošolci.

Lucy

Učim se in zraven poslušam glasbo.

Učenje z glasbo

Ko se lotiš učenja si daj slušalke v ušesa in si predvajaj klasično glasbo. Poskusi, deluje!

Nasvet za učenje

Napišeš si točke in pri vsaki točki zapišeš nekaj najpomembnejšega.

Kako si najbolje zapomniti?

Da si zapreš ušesa in glasno bereš.

Resnično deluje

Najbolje je, če vam učiteljica da list z vprašanji. V nasprotnem primeru si sam/a napiši vprašanja na list (vem, morda se ti bo zdelo brez veze, a v resnici moraš to narediti-to je ključni korak!). Nato si odgovori na vprašanja-brez učbenikov! Tako preveriš, koliko znaš. Nato si z barvami naredi kljukico (znaš), krogec (srednje) ali križec (ne znaš). Nato odpri učbenik/zvezek in najdi pravilne odgovore na vprašanja. Ponavljaj jih. Nato zapri učbenik/zvezek in opravi “preverjenje”. To poteka tako, da si na nov list napišeš odgovore na vprašanja, ki si jih prej zapisal/a (ali jih je napisala učiteljica ;) . Potem jih preveri. Če je kaj narobe, to ponavljaj. Potem se pojdi “preverjat” k staršem. Oni naj te sprašujejo, ti jim pa odgovarjaj. In že znaš učno snov kot pesmico! Čeprav ti vzeme kar nekaj časa, (2 uri in pol) resnično deluje, namreč jaz sem to naredila in se zeloooo dobro naučila kar osem poglavij!!) PREIZKUSITE, NE BO VAM ŽAL.

Kako si zapomniti?

Jaz si najbolje zapomnim tako, da snov preberem, zaprem zvezek ali učbenik in ponovim. Če se mi kje zatika preberem znova in tako naprej dokler mi ne gre gladko.

Pravila, ki jih je vredno spoštovati.

Vedno nosi s seboj vse šolske potrebščine.

Najučinkoviteše je…

Najprej izklopi vse aparate, kot so televizor, radio, mobitel, računalnik. Odloči se za predmet, ki ga boš ponovil/a. Vedno imej pri sebi svinčnik in prazne liste. Snov postopoma ponavljaš najbolje, da isti dan, kot ste jo vzeli pri uri.Ko naletiš na snov, ki ti ne gre jo prepišeš na list. Po približno 30 min. zapri zvezke in si odpočij. Čez približno 20 minut pa ponovi snov, ki ti prej ni šla.

Nasvet za znanje

Če hočeš veliko znati moraš v šoli veliko poslušati, pisati domače naloge in ko prideš domov narediš nalogo, potem pa samo ponoviš snovi in tako ti bo veliko lažje!

Izpisane misli…

Snov najprej 3-krat preberi, nato pa vzami list in napiši glavne besede, zraven pa še, kaj pomenijo… Za na konec si še enkrat preberi, starše pa prosi naj te snov še vprašajo… Verjemi da deluje! PA VELIKO USPEHOV PRI UČENJU!! ;)

Čustvene potrebe

Čustva so tista, ki imajo pri učenju eno najpomembnejših vlog. So ključ do možganskih spominskih centrov, in to na različne načine. Pozitivne in negativne misli lahko povzročijo velike spremembe v načinu, kako možgani posredujejo informacije. Več nasvetov v programu Schoolgrad 2.0

Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

Ob koncu prvega in drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja se znanje učencev preverja na podlagi nacionalnih preizkusov znanja. Rezultati preverjanja znanja so šoli, učencem in njihovim staršem dodatna informacija o doseženem znanju učencev in ne smejo vplivati na zaključno oceno pri posameznem predmetu in na splošni uspeh učenca.

Voda

Telesu moraš tudi zagotoviti zadostno količino vode, ki odpadne snovi razredči in jih pomaga izločiti.Voda je bistvena za kemične procese, ki potekajo v možganih, zato pomanjkanje vode vpliva na zmanjšano sposobnost in učinkovitost pomnjenja in mišljenja. Več nasvetov v programu Schoolgrad 2.0

Pravilnik o preverjanju znanja v 9 letni OŠ.

Pri predmetih, pri katerih poteka nivojski pouk, učitelj ob zaključku šolskega leta oblikuje oceno iz predmeta v 9. razredu, s katero oceni učenčevo znanje iz predmeta, na način, opredeljen v drugem odstavku 19. člena. Ocena se v ustrezno dokumentacijo vpiše s točkami.

Kaj narediš pred učenjem

Preden se greš učit, moraš vsaj kaj pojesti. Ampak ne smes jesti sladkarij kot so bonbončki, čokolada …. Piti moraš vodo ali caj.
Jaz preden sem se šla uciti sem popila vitamin C in pojedla kruh, na njem pa marmelado. Veliko bolje sem znala.

Recept za učenje

Moj recept za učenje je lahko! Če se težko učiš moraš prvo prositi mamo/očeta da ti pomaga pri tem kar ne razumeš.Potem je druga točka ki prikazuje da moraš preden ko se učiš nekaj pojesti saj je učenje naporno.Predlagam da poješ celo skledo solate in 1L domačega jabolčnega soka.To ti bo dalo dobre misli na učenje zraven pa boš imel rad še malo zelenjave!