Apartmaji Medena *** , Seget Donji pri Trogirju

medena_242Apartmaj Medena se nahajajo 4 km od Trogirja (do katerega je dostop možen samo z avtomobilom, ker je teren neprimeren za kolesarjenje), in približno 1 km od stare ribiške vasice Seget Donji, do katere vodi tudi peš-kolesarska pot ob obali. V naselju je približno 100 apartmajev, nekaj obnovljenih, dosti pa je tudi neobnovljenih, ter hotel **/*** . Vsi apartmaji so na vzpetini, oddaljeni od morja od 50 do 300 metrov, tako da je kar veliko pešačenja po vzpetini navzdol in navzgor, kar je za koga lahko zelo moteče. Predvsem, če imate male otroke, oz. ste oddaljeni od morja 300 metrov. Apartmaji so klimatizirani in imajo TV, obnovljeni imajo tudi mikrovalovno pečico.

Obnovljeni apartmaji so primerni za sodobnega slovenskega turista, neobnovljenih pa se glede na standard v sloveniji ne poslužujte, ker boste razočarani. Tistih nekaj evrov v ceni odtehta veliko zadovoljstva, še posebej, če je to edini družinski dopust v celem letu. čeprav tudi v obnovljenih apartmajh niso zamenjana okna, ni obnovljen balkon, pri sami obnovitvi pa je vidnih kar nekaj napak.

Plaža je peščena, prodnata, delno tudi betonirana. Druga pesem je dostop do morja, ki je kamnit. V morju je ogromno ježev. Zato je pri dostopu v morje potrebna še posebna previdnost oz. primerna bi bila tudi kakšni obutev za v vodo.

Za šport je v naselju poskrbljeno. Na voljo so vam teniška igrišča, igrišče za namizni tenis, rokomet, odbojko, košarko, ter vodni športi (pedalini, banane, parasailing …). Za otroke je na voljo otroško igrišče, ter otroški zabavni park v morju.

V naselju je tudi manjša trgovina, kar nekaj restavracij, kavarn, picerija, slaščičarna, in konoba, tako da ne boste lačni ali žejni. V Seget Donjem se nahaja tudi pekarna, kjer so zelo dobro založeni z vsemi vrstami kruha in pekovskimi izdelki. Vendar bo do njih zaradi pretežavnega terena potrebno z avtom ali vsaj s kolesom.

V naselju je tudi plačljiva WI-FI internetna dostopna točka, ki pokriva celotno naselje. Cene za dostop do interneta so sledeče (dne 28.4.2011): 30 min – 20kn, 1h – 30kn, 3h – 80kn, 24h – 100kn, 7 dni – 350kn. Dostop lahko plačate na recepciji ali preko interneta s kreditnimi karticami. Sprejemajo tudi PayPal. Nekateri gostinski objekti ob plaži vam nudijo brezplačen dostop do interneta v času, ko ste njihov gost, zato se je priporočljivo prej pozanimati, kje vam to omogočajo. Da ne pijete piva ali kave v napačni gostilni.

Glede oskrbe s hrano in ostalimi dobrinami je tako. V naslju Medena se nahaja manjša trgovina z živili. V vasici Seget Donji ob glavni cesti se nahaja diskont, dve privatni pekarni in market. V Trogirju se nahaja LIDL. V Splitu, 20 km. stran, se nahaja velik Mercatorjev center s hipermarketom, ter Spar hipermarket. V primeru, da se boste peljali proti Splitu priporočam ogled obeh Centrov, ker sta res ogromna z raznoliko ponudbo znanih blagovnih znamk, tudi slovenskih. Ustavite se vsaj na kavo, kot smo to storili mi.

Letališče Split, je samo 5 km oddaljeno od Trogirja, tako da je bližje Trogirju, kot Splitu (ki je oddaljen 20 km). Samo  v vednost, dne 24.4.2011 (ko smo bili tu) je na letališču Split v samo enem dnevu pristalo 90 letal. Split je bil polno zaseden.

In za zaključek. Ravno zadnji večer so mi izpred apartmaja ukradli kolo. Cel teden smo bili več ali maj sami, na zadnji večer pa se je pripeljal avtobus italijanskih otrok (kot je kasneje dejala policija – otrok na maturantskem izletu). V roku 20 minut so bili v stanju uničiti ključavnico in ukrasti kolo. MOJE KOLO ! To pa ne bo šlo tako zlahka se si dejal, čeprav kolo nima ne vem kakšne vrednosti. Imel sem čas, tako ali tako se v naselju ni nič dogajalo tako, da sem bil v polni kondiciji za akcijo. Ura je bila krepko čez 22, in ne bodi len sem šel na recepcijo prijaviti krajo. Naj še kdo drug dela ponoči namesto mene.
Receptorka se ni preveč ukvarjala z mojim problemom, in je takoj poklicala policijo. Poleg nje je bil tudi uslužbenec naselja, ki je spremljal pogovor.

čez 15 minut se pripelje policija, popiše vse moje podatke (za kolo enako kot bi mi ukradli avto ali jahto), in mi namigne, da v primeru, da najdem kolo sam, naj sporočim na policijo, da ne “iščejo dalje”. Predvidevajo, da se bo kolo našel sam, glede na to da ga je verjetno ukradel nekdo izmed italijanskih otrok in ga bo odvrgel nekje ob obali. Sam postopek s strani policije je bil zelo korekten, na koncu smo si celo segli roko, čeprav sem vedel že v naprej, da od njih ne bo nekega posebnega učinka . Kdo bi se sekiral za kolo vredno 100 eur.

Celoten postopek je trajal dobre pol ure, in ko sem prišel nazaj do apartmaja, je čez kakšnih 10 minut uslužbenec naselja, ki je spremljal moj pogovor na recepciji pripeljal moje kolo. Našel ga je ob obali, nedaleč proč od naselja. Želel sem mu ponuditi neko odškodnino za njegov trud, ampak je ni želel sprejeti.

Torej ZAKLEPAJTE svoja kolesa. Hrvati ne kradejo. Kradejo ITALJANI. Ko vam izgine kolo je tako ali tako vseeno kdo vam ga ukrade. Preprosto ga nimate več.

Besedilo : A. Rakovec, Foto : B. Rakovec

Še slike ….

medena_243 medena_244 medena_245 medena_246 medena_247 medena_248 medena_249 medena_250 medena_253 medena_254 medena_258 medena_259 medena_266 medena_274 medena_275 medena_276 medena_277 medena_278 medena_279 medena_280 medena_282 medena_288 medena_296 medena_297 medena_301 medena_302 medena_304 medena_305 medena_306 medena_307 medena_308 medena_310 medena_311 medena_313 medena_315 medena_319 medena_323 medena_325 medena_331 medena_332 medena_333 medena_334