Bled z Blejskim jezerom in otokom

Bled_08Bled je naselje ob Blejskem jezeru in sodi med najlepše in najstarejše turistične kraje v sloveniji. Leta 2004 je Bled praznoval tisoč letnico prve omembe.

Zaradi znanih oseb, ki so v preteklosti obiskovale Bled (Arnold Rikli, dinastija Karačorčevič, Tito, itd.), se je Bled začel razvijati v prestižno turistično destinacijo. Zasluge za razvoj turizma pripisujejo zlasti Arnoldu Rikliju, pionirju blejskega zdraviliškega turizma (1854).

Velik vpliv na razvoj turizma je imela tudi izgradnja železniške proge Ljubljana-Trbiž leta 1870, oziroma Celovec/Beljak-Trst (1906). Tega leta  je na postajo Bled-Jezero pripeljal prvi vlak bohinjske železnice.

Po prvi svetovni vojni se na Bledu prične z intenzivno gradnjo novih hotelov in vil. Izgradnja najstarejših hotelskih objektov sega še v čas pred prvo svetovno vojno: Lousienbad (današnje Toplice), hotel Adria (današnji hotel Jadran), Mallnarjeva gostilna (današnji Park Hotel), Kurhaus (v današnjem Zdraviliškem parku) itd. Tako je Bled postal  eden izmed najbolj mondenih evropskih letovišč tistega časa.

Blejsko jezero

Jezero je nastalo ob umiku Bohinjskega ledenika in je dolgo 2,12 km, ter široko do 1,3 km. Poleti se voda v njem segreje do prijetnih 25°C, kar privabi veliko število kopalcev . V bližini se nahaja tudi termalni vrelec . Okrog jezera je speljana prijetna asfaltirana pešpot, kar ob sončnih dneh z veseljem izkoristijo predvsem mlade družine in vsi ostali sprehajalci, ki si želijo sprostotve na svežem zraku.

Blejski otok

Blejski otok je majhen otok sredi Blejskega jezera na katerem stoji baročna cerkev. Površina otoka je 0.82 ha. Leži v zahodnem delu jezera in sega 18 m nad jezersko gladino.

Otok je rezultat tektonskega delovanja in predpleistocenske rečne erozije. V času poledenitve je ledeniško delovanje grič iz triasnega dolomita močno preoblikovalo, znižalo in zaoblilo ter končno oblilo z jezersko vodo.

Poleg cerkve je danes na otoku še nekaj drugih stavb. Na severni obali otoka je v kamnito brežino vkopana kapelica Lurške Matere božje, za cerkvijo stoji stavba namenjena oskrbnikom cerkve, na obali pa tudi manjši svetilnik.

Otok je dobro prekrit z zelenjem, ki skoraj zakriva stavbe na otoku. Na otoku so odkrili tudi 124 grobov s skeleti iz 9. do 11. stoletja.

Gotsko cerkev z velikim prosto stoječim zvonikom so ob južni strani zgradili leta 1465, ko je prvi ljubljanski škof Sigmund Lamberg posvetil novi prezbiterij in glavni oltar. Prosto stoječi zvonik, visok 52 metrov  je prav tako posebnost, saj kaže značilen vpliv beneške šole.

Posebna znamenitost otoške cerkve pa je zvon želja, visi v stolpiču vrh ladijske strehe in  privlači mnogo turistov. Iizdelan je bil leta 1534 v Padovi. Pravijo, da kdor z njim pozvoni se mu izpolni želja, ki jo ima takrat v mislih.

Blejski grad

Blejski grad stoji  na strmi pečini, 139 m nad jezersko gladino. Dolga stoletja je bil sedež velike gorenjske posesti briksenske škofije.

Grajska poslopja so razvrščena okoli dveh dvorišč. Ob spodnjem dvorišču so bila gospodarska poslopja, ob zgornjem pa stanovanjski prostori. Dvorišča je povezovalo stopnišče sredi baročnega trakta. Morda najbolj zanimiva stavba grajskega kompleksa je kapelica posvečena sv. Albuinu in sv. Ingenuinu, kjer se nahajajo lepe freske.

Potem, ko je leta 1947 pogorelo ostrešje gradu je bil grad s pomočjo države in občine Bled restavriran. V gradu je sedaj gostišče, v delu grajskih prostorov je tudi muzej. V njem je shranjena obsežna zbirka orožja iz let med 16. in 18. stoletjem. V novejšem času je postal tudi priljubljena točka za poroke in ostale protokolarne zadeve.

Besedilo in fotografije B. Rakovec (VIR:Wikipedija)

Slike :

Bled_01 Bled_02 Bled_03 Bled_04 Bled_05 Bled_06 Bled_07  Bled_09 Bled_10 Bled_11 Bled_12 Bled_13 Bled_14 Bled_15 Bled_16 Bled_17 Bled_18 Bled_19 Bled_20 Bled_21 Bled_22 Bled_23 Bled_24 Bled_25