Otok Krk in Njivice

Krk_2_www.otroci.orgOtok Krk leži na severu Jadrana v Kvarnerskem zalivu in je drugi največji jadranski otok (površina 405,22 km2). Izjemna naravna bogastva otoka so cenili že stari Rimljani, ki so ga imenovali Insula aurea (zlati otok).

S celino je od leta 1980 povezan s Krčkim mostom (bivši Titov most). Največje mesto in upravno središče na otoku je istoimenski Krk. Otok je s trajektom povezan s Cresom in Rabom. Na otoku je tudi mednarodno Letališče Reka.

Severozahodni del je najnižji, bolj gozdnat in rodoviten ter bolj naseljen. Skoraj tretjina otoka je pogozdena. Jugovzhodni del otoka je višji in povečini gol. Tu je tudi najvišji vrh Obzova, ki sega 569 m visoko. Severovzhodna obala je strma, malo razčlenjena in izpostavljena burji.

Vsa večja naselja razen Dobrinja ležijo ob obali. Most na severu ga veže s celino. Obala je zelo razčlenjena in polna malih romantičnih zalivčkov. Poleg lepe obale in dobro razvitega turizma Krk krasijo tudi kulturne znamenitosti, ruševine in spomeniki zgodnjeromanske in starohrvaške kulture.

Omišalj in Njivice sta prvi dve naselji na severozahodni obali otoka Krka, ki ju boste srečali, ko prevozite Krčki most, ki povezuje kopno z otokom Krk.

Njivice, nekdanja ribiška vasica se prvič omenja v darilni listini kneza Ivana Frankopana leta 1474. Arheologi pa po nekaterih najdbah sklepajo, da je bilo to področje poseljeno že mnogo prej. Leta 1710 se ob imenu Njivice omenja še ime Villa di Sasso bianco – Beli Kamik.

Leta 1930 sta bila zgrajena prvi hotel (H.Luka, današnji H.Jadran) in villa Dinka, kar se smatra za začetek turizma v Njivicah.

Danes so Njivice prepoznaven turističen kraj z več hoteli (H. Beli Kamik, H. Jadran, H. Flora), Kampom, ter manjšim pristaniščem. Na koncu manjšega rta stoji svetilnik.

Majhna luka je namenjena samo plovilom ugreza do 2 m. Privezi so možni tudi na obeh straneh valobrana. Pristanišče je zavarovano pred burjo in jugom.

Plaže so lepe, kamnite in peščene in se razprostirajo skozi celo mesto mimo hotelov in parka. Morje je čisto, dovolj je tudi sence.

Hotel Beli Kamik je sodoben hotel, ki ima tri zvezdice. Sestavljata ga dve stavbi, ki sta povezani s hodnikom. Nahaja se v hrastovem gozdu, ki je okrog 100 metrov oddaljen od morja. Hotelski hodniki, restavracije in ostali skupni prostori so klimatizirani, sobe pa ne.

V hotelu je na voljo 376 sob, ki so sodobno opremljene (Beli kamik I – vse sobe imajo satelitsko televizijo in minibar, Beli Kamik II – vse sobe imajo satelitsko televizijo). V okviru hotela so gostom na voljo: dve restavraciji, TV soba, aperitiv bar, kavarna, kozmetični in frizerski salon in razni butiki.

Plaža je skalnato betonska, delno prodnata.

V Hotelu je tudi WI-FI dostopna točka. V sobah je plačljiva, na recepciji pa je dostop brezplačen.
PONUDBA: dve restavraciji, aperitiv bar, kavarna, TV salon, brezžicni internet proti doplačilu, fitnes, dvorana za sestanke, igralnica za otroke, kozmetični in frizerski salon, butiki, parkirišče.

Vir : Spletne strani ponudnikov, Wikipedija. Priprava prispevka in foto : B. Rakovec

Še slike …

Krk_1_www.otroci.org  Krk_3_www.otroci.org Krk_4_www.otroci.org Krk_5_www.otroci.org Krk_6_www.otroci.org Krk_7_www.otroci.org Krk_8_www.otroci.org Malinska_Porat_01_www.otroci.org Malinska_Porat_02_www.otroci.org Malinska_Porat_03_www.otroci.org Malinska_Porat_04_www.otroci.org Malinska_Porat_05_www.otroci.org Malinska_Porat_06_www.otroci.org Malinska_Porat_07_www.otroci.org Malinska_Porat_08_www.otroci.org Malinska_Porat_09_www.otroci.org Malinska_Porat_10_www.otroci.org Malinska_Porat_11_www.otroci.org Malinska_Porat_12_www.otroci.org Malinska_Porat_13_www.otroci.org Malinska_Porat_14_www.otroci.org Malinska_Porat_15_www.otroci.org Malinska_Porat_16_www.otroci.org Malinska_Porat_17_www.otroci.org Malinska_Porat_18_www.otroci.org Malinska_Porat_19_www.otroci.org Malinska_Porat_20_www.otroci.org Njivice_03_www.otroci.org Njivice_04_www.otroci.org Njivice_05_www.otroci.org Njivice_06_www.otroci.org Njivice_07_www.otroci.org Njivice_08_www.otroci.org Njivice_09_www.otroci.org Njivice_10_www.otroci.org Njivice_11_www.otroci.org Njivice_12_www.otroci.org Njivice_13_www.otroci.org Njivice_14_www.otroci.org Njivice_15_www.otroci.org Njivice_16_www.otroci.org Njivice_17_www.otroci.org Njivice_18_www.otroci.org Njivice_19_www.otroci.org Njivice_20_www.otroci.org Njivice_21_www.otroci.org Njivice_22_www.otroci.org Njivice_23_www.otroci.org Njivice_24_www.otroci.org Njivice_25_www.otroci.org Njivice_26_www.otroci.org Njivice_27_www.otroci.org Njivice_28_www.otroci.org Njivice_29_www.otroci.org Njivice_30_www.otroci.org Njivice_31_www.otroci.org Njivice_32_www.otroci.org Njivice_33_www.otroci.org Njivice_34_www.otroci.org Njivice_35_www.otroci.org Njivice_36_www.otroci.org Njivice_37_www.otroci.org Njivice_38_www.otroci.org Njivice_39_www.otroci.org Njivice_40_www.otroci.org Njivice_41_www.otroci.org Njivice_42_www.otroci.org Njivice_43_www.otroci.org Njivice_44_www.otroci.org Njivice_45_www.otroci.org Njivice_kamp_1_www.otroci.org Njivice_kamp_2_www.otroci.org Njivice_kamp_3_www.otroci.org Valbiska_1_www.otroci.org Valbiska_2_www.otroci.org