Si otroci želijo akvarij s tropskimi ribicami ?

Otroci so si zaželeli akvarij s tropskimi ribicami. In kaj sedaj ? V prvo trgovino v nakup akvarija, ter tropskih ribic, brez ustreznega osnovnega znanja kakšne pogoje potrebujejo ribice za življenje, katere vrste sploh spadajo skupaj, kakšno tempetaturo potrebujejo itd …

V akvarij nalijete vodo, postavite filter, grelec, in dodate ribice. Preteče teden, dva in vsi ste srečni, ker ribice lepo živijo in plavajo sem ter tja. Otroci jim celo dajo imena, se navežejo nanje, potem pa pride čez nekaj tednov ŠOK. Ribice so poginile. Otroci jokajo, in s tem, nakupom, ste naredili za otroke in ribice več škode kot koristi.

Kje ste storili napako ?

Napako ste naredili že v samem načinu razmišljanja. Akvaristika je resna zadeva, in ne smemo se je lotevati brez predhodnega osnovnega znanja. Če kupite psa, veste, da je vse kar morate storiti hranjenje, dovolj sveže vode za pitje, cepljenje, in veliko prostora za gibanje, pri akvaristiki pa je potrebno spremljati še veliko drugih stvari in parametrov. V tem prispevku vam bomo predstavili, kaj je osnova za ureditev zdravega akvarija.

1. Nakup in priprava akvarija

Ponavadi se akvarij kupuje, glede na dimenzije, ki omogočajo umestitev akvarija v določen prostor, ki ga imate doma. Ko razmišljate o velikosti akvarija, morate posvetiti pozornost temu, koliko ribic želite imeti v akvariju. Nekje se ne priporoča akvarij manjši od 80 do 100 litrov, ker se šele v večjih akvarijih lahko vzpostavi primerno okolje za življenje ribic. Če nimate prostora za nakup večjega akvarija, in kupite manjši akvarij tudi ni problema, samo boste morali pogosteje skrbeti za čistočo v akvariju. Obstaja pravilo, da na liter vode, lahko naselite centimeter odrasle ribe. To pomeni, da v 100 litrski akvarij lahko daste 100 cm rib (če bi jih postavili v vrsto).  Na podlagi tega lahko izračunate število rib.

Primer :  V primeru, da bi v akvarij želeli naseliti živorodne krapovce (plati, gupi, moli, mečki …) , ki dosežejo v povprečju  7 cm, jih lahko v 100 litrski akvarij naselite 15. Tudi če jih boste naselili 20, ne bo nič narobe, samo morate upoštevati, da so to živorodne ribe, in zelo hitro se vam bo število povečalo (tudi, če ne skrbite posebej za mlade ribice).

2. Utekanje akvarija

Ko postavite akvarij, namestite napeljavo, filtre, grelec, se mora prazen akvarij najmanj 3 tedne utekati, da se razvijejo primerni pogoji za življenje ribic.  V tem času morate v akvarij dodajati žive bakterije (Safe Start ali podobne ), ki v filtru vzpostavijo tako imenovani biološki filter. Te bakterije namreč zmanjšujejo nevarne količine amonijaka in nitritov. Zadostna količina teh bakterij pa se razvije po treh tednih.

3. Naselitev rastlin in postavitev ostalih dodatkov

Po treh tednih lahko naselite rastline in ostale dodatke, kot so razne korenine, kamenje, itd . Pomembno je, da so korenine prej očiščene in prekuhane (vretje min. 10 minut). V primeru, da imate korenine, ki ste jih prinesli iz okolice, jih morete najmanj 3 tedne pred postavitvijo v akvarij namakati v posodi (tako da je korenina potopljena na dnu). Na korenino postavite dovolj velik kamen, da ne priplava na površje. Ko bo korenina dovolj prepojena z vodo, da bo sama stala na dnu, je primerna za postavitev v akvarij.  V tem stadiju lahko v akvarij dodaste tudi nekaj soli.

4. Naselitev ribic

Pred naselitvijo ribic se morate najprej odločiti, kakšne ribice želite imeti v akvariju. Vse namreč niso primerne z vsemi. To je pogojeno s karakteristikami vode, katere so za določene ribice najbolj pomembne.

V primeru, da ste začetnik, si najprej izmerite trdoto vode, ki jo imate v vaši vodovodni napeljavi. Podatke o trdoti dobite tudi na spletni strani vašega dobavitelja vode.  Na podlagi trdote vode se lahko potem odločite katere ribice boste imeli v akvariju.

Za začetnike so nekje najbolj primerni živorodni krapovci (plati, gupi, moli, mečki …), ki lahko uspevajo tudi v bolj trdi vodi in niso tako občutljivi na samo trdoto vode. Temperatura 22°C – 28° C,
CpH7 – 8, Trdota10dGh – 18dGh. Ureditev akvarija : Akvarij naj bo zaraščen z rastlinami, nekaj skrivališči, saj drugače samičke ne bodo imele miru pred samčki  .

V primeru, da kupujete živorodne krapovce, morate vedno na enega samca kupiti nekje 2-3 samici, ker v nasprotnem primeru, se lahko zgodi, da se bodo samci preganjali med seboj.

5. Vzdrževanje akvarija

Življenske pogoje v akvariju je potrebno redno vzdrževati. Ne pozabite, da je akvarij umetno okolje, ki bi ga želeli čim bolj približati naravnemu okolju, iz katerega določene ribice prihajajo.

Zato je potrebno redno menjavati vodo v akvariju vsaj 1 x na tri tedne. In sicer 1/3 vode zamenjate z novo.  Voda mora biti starana vsaj 24 ur, da se znebite klora, ki je v vodovodni vodi in enake temperature, kot je voda v akvariju.

6. Potrebni (a ne najbolj nujni) preparati za pomoč pri vzdrževanju akvarija

- Safe Start (posebne žive bakterije, ki pospešijo vzpostavljanje filtra, zmanjšajo nevarne količine amonijaka in nitritov.

- Sera Aquatan (ali Tropical Esklarin) – Sredstvo za pripravo vode, pripravi vodovodno vodo na takšen način, da je takoj po uporabi zdrava, bistra in primerna za naselitev ribic.

- Sera Bio nitrivec – Tekoče biološko filtrirno sredstvo s čistilnimi bakterijami razgradi v akvarijski vodi amonij in nitrit in odstrani iz vode škodljive snovi

- Sera PH minus – Zniža PH vrednost v akvariju

- Testni lističi 5 v 1 ( Tropical, Sera …) za preverjanje pH, KH,GH,NO2,NO3 (primerno za začetnike). V primeru, da želite zanesljivejše meritve pa morate kupiti posamezne testerje.

- Česen je naraven antibiotik, ki poskrbi, da se vaše ribice očistijo zajedalcev, in na tak način redkeje zbolijo. Priporočam, da na 100 litrov vode v akvarij daste 2 stroka česna (na pol prerezana, in na večih mestih prebodena z zobotrebcem ). Česen je potrebno na vsakih 14 dni zamenjati z novim.

- Tropica CMF ali podobni – Akvarijski pripravek, ki v primeru bolezni zaščiti ribe pred nevarnimi boleznimi, kot so bakterije in plesni.

6. Po naselitvi ribic

Po naselitvi ribic, morate redno spremljati parametre vode, in na vsake 3 tedne zamenjati 1/3 vode. Tudi hrana naj bo raznolika. Hranite jih samo toliko, kolikor lahko pojejo v dveh minutah in nič več.

Nekaj povezav, kjer boste lahko izvedeli vse odgovore na vaša vprašanja :

http://www.aquanubis.com/ – Vse o akvaristiki, Baza organizmov, Forum …
http://www.aquareja.si/
– Domača vzgoja ribic in ostalih vodnih organizmov
http://www.akvazin.com/
– Spletna stran o akvaristiki

PROIZVAJALCI

http://www.tetra.de
http://www.sera.de/
http://www.tropical.com.pl/