Jelenček Rudolf in njegova prigoda

Lidija Zomer

Verjetno vsi poznate jelenčka Rudolfa in ste o njem slišali že veliko pravljic, vendar pa verjetno še niste slišali te pravljice, ki govori o njegovi prigodi.

Jelenček Rudolf je voznik za sani pri Dedku Mrazu, vendar pa je imel nešteto dogodivščin, preden je sploh spoznal Dedka Mraza. Jelenčku Rudolfu je najbolj ostala v spominu ta prigoda, zato mi jo je povedal, da sem jo lahko zapisala in jo lahko preberejo tudi drugi. Bilo pa je tako.

Nekega lepega zimskega dne se je jelenček Rudolf odločil, da gre na potep v gozd. V gozdu je opazoval živali (tiste, ki pozimi ne spijo) ter skakal od veselja in lepote gozda. Bil je tako razigran, da je čisto pozabil na čas. Ko se je znočilo je bil še vedno v gozdu in ko se je tega zavedel ni videl več ničesar. Začel je iskati pot ven iz gozda, vendar mu ni šlo. Ko je tako skakal in tekel, pa se mu je vdrl sneg pod nogami in je padel v luknjo. Jelenček je bil zelo obupan: »Kaj naj storim, ne morem ven, starši me pa gotovo že pogrešajo.« Tako je jokal in tarnal jelenček Rudolf, Takrat pa mu je prišel na pomoč zajček Ferdi. Rekel je Rudolfu: »Zakaj jočeš Rudolf? To pa res ni problem, rešiti se ven iz luknje. Spomni se na svoj rdeči nosek in uspelo ti bo.« Rudolf pa zajčku Ferdiju ni verjel, zato mu je rekel: »Saj veš Ferdi, da moj nosek oddaja samo svetlobo, kako pa misliš, da mi bo pomagal, da se rešim te luknje.« Zajček pa mu je odgovoril: » Spomni se na luč,ko ona oddaja svetlobo se zraven tudi greje, prav tako je tudi s tvojim noskom.Preizkusi ga.«

Jelenček Rudolf se je potrudil in njegov nosek je rdeče zasvetil ter začel oddajati tudi toploto. Rudolf je nato s pomočjo te toplote v steno jame izdelal lestev po kateri je nato splezal ven. Bil je res hvaležen zajčku, da mu je pomagal z nasveti. Rekel mu je: »Ti si res pravi prijatelj, pomagal si mi ko sem te najbolj potreboval.« Nato je Rudolf odšel domov, saj je zlahka našel pot ven iz gozda, zaradi svetlobe, ki jo je oddajal njegov nos.
Od takrat naprej pa je imel Rudolf tudi novega zvestega prijatelja zajčka Ferdija, ki ga je zvesto spremljal vsepovsod, če bi jelenček Rudolf mogoče še kdaj potreboval.

Za prikaz učnih listov prosimo vklopite piškote tukaj.