Zakaj mačke lovijo miši

Lidija Zomer

Nekoč je živel maček po imenu Ferdo. Bil je zelo priznan maček daleč naokoli, saj je bil vendar slavni izdelovalec najboljših čevljev. V tistem času so se imeli vsi radi, tudi mačke in miši so se razumele med sabo. Tako je tudi Ferdo imel med miškami svojega prijatelja. To je bil mišek Hansi.

Nekega dne je mišek Hansi  prosil mačka Ferdija, če mu sešije nove čevlje kajti stare ima že zelo uničene. Seveda mu je maček takoj ustregel, vendar pa mu je tudi povedal, da bo moral te čevlje plačati, mišek Hansi pa mu je odgovoril, da to sploh ni problem. In res je maček Ferdi začel šivati prelepe čeveljčke za miška Hansija. Čevlji so bili prepleteni s srebrnimi nitkami in so se tako lepo bleščali. Imeli so na podplatu tudi zelo močno gumo, ki bo mišku Hansiju omogočala, da bo lažje in hitreje tekel. Maček Ferdi je čevlje šival zelo dolgo, da jih je čisto dokončal, tako kot si je želel, pa so pretekli trije meseci. Po tem času je maček Ferdi poklical miška Hansija naj pride po svoje čevlje. Mišek Hansi je res prišel in bil zelo navdušen nad novimi čevlji. Hitro jih je obul, da jih preizkusi. Ko pa je imel čevlje na tačkah, ga je prešinila nora ideja, da bi se malo pošalil iz mačka Ferdija. Ko je maček Ferdi malo pogledal stran je mišek Hansi pobegnil ven iz trgovina. Maček Ferdi najprej tega ni opazil, ko pa je ugotovil, kaj se je zgodilo je začel hitro loviti miška Ferdija. Vendar pa je bil mišek Hansi veliko hitrejši od mačka Ferdija in to se mu je zdelo zelo zabavno.

Mačku Ferdiju pa to ni bilo všeč in je bil vedno bolj jezen. Bil je tako jezen, da se je odločil prekiniti prijateljstvo z miškom Hansijem. Ko je ugotovil tudi mišek Hansi, da je njegova šala šla čez mejo, je hitro zbežal v drugo mesto saj se je bal jeze mačka Ferdija. Od takrat miška Hansija ni videl nihče več. Maček Ferdi pa je bil zaradi tega dogodka tako jezen, da se je odločil, da miške nikoli več ne bodo njegove prijateljice. Od takrat naprej mačke lovijo miši.

Za prikaz učnih listov prosimo vklopite piškote tukaj.